Home » Kaikki museot » ISNÄSIN HÖYRYKONEMUSEO

ISNÄSIN HÖYRYKONEMUSEO

Isnäsin höyrykonemuseo

Isnäsin sahan perusti kauppaneuvos Johan Askolin v. 1897 ja se toimi sahana 1990-luvulle saakka. Vuonna 1995 kaikki toiminta ”Askolinin Sahalla” loppui. Huhuttiin että vanhan saha-alueen kaikki rakennukset purettaisiin ja konehuoneessa jäljellä oleva vanha ja ainutlaatuinen Bolinder-höyrykone vuodelta 1918 myytäisiin romuna.

Isnäsin teollisuusalue kuuluu Museoviraston ja ympäristöministeriön julkaisuun Rakennettu kulttuuriympäristö. Valtakunnallisesti merkittävät kulttuurihistorialliset ympäristöt vuodelta 1993. Vuonna 1996 perustetun kylätoimikunnan mielestä rakennusten purkaminen ja höyrykoneen myyminen romuksi olisi suuren luokan kulttuuriskandaali. Tämän vuoksi Isnäsin höyrykonemuseo -projekti aloitettiin. Kylätoimikunnan onnistui ostaa tarvittavat rakennukset, jotta museoprojekti voitiin toteuttaa.

Höyrykonemuseorakennusta on kunnostettu ja katto sekä piippu on uusittu. Höyrykoneeseen on asennettu tietokoneohjattu järjestelmä, jolla sen toimintaa pystytään esittelemään. Muita tiloja vuokrataan pienyrittäjille ja käsityöläisille museoprojektin tukemiseksi. Suomessa ei ole ainuttakaan vastaavaa museota. Tämä siitä huolimatta, että varsinainen saharakennus purettiin ja tasoitettiin maan tasalle.

Osoite Edöntie, pienteollisuusalue, 07750 Isnäs

Sähköposti mia.aitokari(at)gmail.com

Puhelin 040 550 4402

Aukioloajat kesäkuu–elokuu la–su klo 12–16 Ryhmille sopimuksen mukaan.

Pääsymaksu
Aikuiset 2 €
Lapset 1 €

Ryhmät sopimuksen mukaan.

Opastukset
Sopimuksen mukaan

Avainsanat: