Search
Close this search box.

Espoon museot

Espoolaisten iloksi Espoon museot tarjoavat laajan kattauksen kaikkea aina kellomuseoista polyteekkarimuseoihin ja automuseoihin saakka.

Espoon automuseo on varmasti koko perheelle sopiva kohde. Se sopii sekä aikuisille että lapsille ja kun vielä kerrotaan, että autojen lisäksi on näytteillä kaksipyöräisiä moottoripyöristä polkupyöriin sekä näiden lisäksi vielä pienesineistöä. Se on mukava retkikohde ja siellä kuluu aikaa enemmänkin. 2000-luvun lapselle on hauska nähdä, millaisia autoja on ollut tarjolla 100 vuotta aiemmin eli 1900-luvun alussa. Lisäksi hyvin edustettuina ovat itä-autot, joita maahamme tuli varsin paljon sodan jälkeen. Kuten niin moneen museoon pääkaupunkiseudulla, myös tänne pääsee sujuvasti kulkemaan julkisilla kulkuneuvoilla. Lähimmältä pysäkiltä ei tarvitse kävellä kuin 100 metriä ja on perillä. Näyttelyiden lisäksi museo tarjoaa erilaisia tapahtumia, kuten rompetoreja sekä teemanäyttelyitä.

Kiinnostava kokonaisuus, jonka Espoon museot tarjoavat on ehdottomasti Villa Rulludd. Se kuuluu yhtenä osana kaupunginmuseoon. Tämän kokemuksen kautta pääsee tutustumaan huvilaelämään Espoossa ja se on sijainnillisesti rantaraitin varrella, kauniilla niemellä.

Suosittelemme

HUVILAMUSEO VILLA RULLUDD

Tee matka vuosikymmenten taakse Kihlmanin suvun kesähuvilalle! Yläkerrassa Agnes- ja Margit-tädit puuhailevat huoneessaan pesukomuutin äärellä.

SUOMEN LELUMUSEO HEVOSENKENKÄ

Tässä museossa pääosassa on leikki! Toiminnallisessa näyttelyssä voi kiivetä satulinnaan, laskea liukumäkeä tai kurkistaa menneiden

SISAR AINO -MUSEO JA RINNEKODIN MUSEO

Espoossa kehitysvammaisia hoitavan Rinnekodin yhteydessä toimii kaksi museota, jotka kertovat kehitysvammaisten parissa tehdystä merkittävästä työstä.

Villa Rulludd

Rikasta ja värikästä huvilaelämää

Huvilamuseo Villa Rulludd on rakennettu jo vuonna 1873 Alfred Kihlmanin toimesta. Parikymmentä vuotta myöhemmin hänen poikansa Lorenzo rakennutti oman huvilansa alkuperäisen viereen. Ja vielä vuonna 1908 nämä kaksi kokonaisuutta liitettiin yhteen kuistilla yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä kokonaisuus edustaa arkkitehtuuria neljältä eri kaudelta. Kihlmanit viettivät siellä kesät vuosikymmenten ajan.

Huvilaelämä oli 1900-luvun alussa vain varakkaiden ja pääasiassa kaupunkilaisten vapaa-ajan viettoa kesällä. Kun rantatontit alkoivat vähentyä suurimpien kaupunkien läheisyydestä, kesäpaikka etsittiin kauempaa. Sotien jälkeen huviloiden omistamisesta alkoi tulla kansanomaisempaa ja niiden hankkiminen yleistyi. Suurena syynä tähän oli jonkinlainen kaipuu maalaiselämään. Huvilaelämää alettiin kutsumaan mökkeilyksi ja tänä päivänä yhä useampi mökki on talviasuttava.

Lapsiperheen kiinnostavimmat kohteet

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä sopii hyvin lapsiperheille, koska siellä leikkiminen on sallittua. Paikka, josta ei kovin äkkiä voi lähteä kotiin, ja jossa voi viihtyä ihan koko päivän. Uskokaa tai älkää, mutta myös leikkimistä on tutkittu ja leikki on kulttuuria siinä, missä moni muukin asia. Historia ajoittuu 1800-luvulta tähän päivään. Tämä mahtava paikka sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeen tiloissa.

Samalla tavalla kuin jotkut Helsingin museot ovat kiinnostavia kohteita lapsiperheille, niin ovat myös Espoossakin. Lelumuseon lisäksi löytyy Suomen kellomuseo ja koulumuseo. Espoonlahden saaristoon sijoittuva saaristolaismuseo Pentala on mielenkiintoinen kohde koko perheelle. Alueen muodostavat viisitoista rakennusta ja siellä on hyvä tutustua kalastajatilaan sekä luonnon rauhaan. Tällä tilalla on asuttu aina vuoteen 1986 asti ja vanhin torppa on rakennettu 1790-luvulla.

Taidehalli

Espoon museot ovat mielenkiintoinen katsaus menneisyyteen

Tämä museo-opas kertoo hyvät tärpit ja antaa paljon vinkkejä siitä mitä nähtävää Uudellamaalla on. Espoon museot ovat osa sitä ja espoolaiset voivat olla ylpeitä siitä, millainen historia heillä on ja mistä espoolaisuus on aikojen alussa muodostunut. Muuttoliikkeen ansioista ei useinkaan tule ajatelleeksi oman paikkakuntansa historiaa, mutta tämän kattavan oppaan avulla löytää uusia mielenkiintoisia kohteita omalta paikkakunnalta. Jos se tuntuu jo tutulta, voi laajentaa tietämystään koko Uudenmaan osalta ja retkeillä uusissa sekä vieraammissa kohteissa.

Pääkaupunkiseudulla sekä lähiympäristössä on yksinkertaisinta retkeillä käyttämällä julkisia kulkuneuvoja. Aiemmin jo kerrottiin, miten helppoa on hypätä bussiin, jos esimerkiksi Espoon automuseo on tutustumisen kohteena. Kun valitsee kohteen huolella ja tekee itselleen mukavan matkareitin, tulee päivästä erittäin antoisa jo historian ja uuden tiedon ansiosta. Tosin se tuo myös vaihtelua joka päiväiseen elämänrytmiin. Hyppy ajassa taaksepäin on kiehtovaa ja nykyajassa elävälle tekee hyvää nähdä, miten asiat ennen tehtiin.