Search
Close this search box.

Helsingin museot

Kukapa voisi uskoa, että Helsingin taidemuseot tarjoavat elämyksiä pienellä alueella, kävelymatkan päässä toisistaan? Taiteelle hyvin keskeinen paikka on ollut ja tulee vielä kauan olemaan ehdottomasti Ateneum. Siellä on kattava määrä taidetta esillä sekä tietenkin vaihtuvat näyttelyt. Jos nykytaide kiinnostaa, niin Ateneumista voi kävellä Kiasmaan ja perehtyä tämän hetken nykytaiteeseen. Siitä puolestaan on kävelymatkan päässä Suomen Kansallismuseo, joka on upea helmi jugendarkkitehtuurista. Se esittelee esihistoriaa monipuolisesti. Helsingin oma kaupunginmuseo on todella mielenkiintoinen ja aikakone herättää sadan vuoden takaiset valokuvat eloon. Entäpä sitten designmuseo? Se on todellinen näyteikkuna arkkitehtuuriin meillä ja muualla. Ja jos vähän kauemmas keskustasta haluaa, niin Kuusisaaresta löytyy Villa Gyllenberg kotimuseo. Sieltä löytyy laaja kokoelma Helene Schjerfbeckiä.

Helsingin museot ovat todella lähellä toisiaan keskustassa ja ylipäätään museot Helsingissä ovat kaikki helppojen kulkuyhteyksien takana. Niihin pääsee joko raitiovaunulla tai bussilla kätevästi, jos käveleminen ei kiinnosta. Näiden paikkojen kiertämiseen ei päivä riitä.

Suosittelemme

RATIKKAMUSEO

Tee matka Helsingin katukuvassa kolistelevien ratikoiden historiaan! Töölön vanhassa raitiovaunuhallissa toimii Kulttuuritehdas Korjaamon kanssa samoissa

TAIDEKOTI KIRPILÄ

Töölössä lääkäri Juhani Kirpilän entisessä yksityiskodissa on esillä hänen keräämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Esillä on

Ceramic dishes

Museot Helsingissä tarjoavat myös keramiikkaa ja urheilua

Designmuseo Arabia esittelee sekä Iittalan että Arabian tuotantoa. Siellä voi käydä katsomassa, millaista tuotanto on ollut vuodesta 1873 lähtien aina tähän päivään saakka. Ehkä sieltä löytyvät lapsuuden tutut astiat tai maljakot, jotka herättävät vieläkin tunteita. Tämän museon pääosaa esittää ehdottomasti suomalainen lasi- ja keramiikkamuotoilun historia.

Museo, joka pitää sisällään suuria tunteita ja herättää ne uudelleen näyttelyä katsoessa, on urheilumuseo. Audiovisuaaliset sisällöt vievät moniin uskomattomiin suorituksiin uudelleen. Näiden historiallisten tapahtumien määrä lisääntyy pikkuhiljaa ja siellä on myös edustettuna e-urheilu. Tämä on Suomessa ainoa urheilun yleismuseo, joten se kannattaa lisätä katsottavien asioiden joukkoon, jos pääkaupunkiseudulla vierailee. Se on hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Mitä erikoismuseoita Helsingistä löytyy?

Jos on kiinnostunut ruoka- ja juomakulttuurista, on tarjolla mielenkiintoinen kattaus majoitus- ja matkailualaa. Kiinnostaako tuoksubaari, vanha Alkon kauppa ja Grand Hotel nukkekotina? Raha kiinnostaa jokaista ja Suomen Pankin rahamuseo kertoo rahan historiasta Suomessa ja muualla maailmassa. Nämä kaksi eivät ehkä ensimmäisenä ole mielessä, kun miettii museokohdetta, mutta niitä ei myöskään kannata väheksyä.

Myöskään Espoon museot ja niiden tarjonta ei millään lailla jää jälkeen pääkaupungin tarjonnasta. Määrä on vähäisempi, mutta mielenkiintoisia kohteita on sielläkin. Kuten Helsingissäkin, myös espoolaiset pääsevät helposti julkisilla kulkuneuvoilla kohteesta toiseen. Espoossa on myös tarjolla mielenkiintoisia paikkoja lapsille, joten koko perheen kanssa voi lähteä liikkeelle. Miltä kuulostaa Suomen Lelumuseo? Ainakin lapsista hyvältä ja aikuiset tietävät, että lapset viihtyvät.

Taidehalli

Mitä Helsingin museot tarjoavat lapsille?

Helsingin museot tarjoavat myös lapsille kokemuksia. Museo-opas opastaa löytämään tällaiset kohteet. Ehdottomasti tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi luonnontieteellinen museo, teatterimuseo sekä ratikkamuseo. Näiden lisäksi iso museoalue eli Seurasaari on täydellinen lapsiperheen kohde. Luonnontieteellisessä museossa on paljon kiinnostavaa ja siellä kannattaa edetä täysin lapsen ehdoilla sekä ottaa aikaa. Heitä tuskin sieltä saa lähtemään pois, ennen kuin kaikki paikat ja asiat on katsottu. Sama pätee teatterimuseoon, jossa pääsee sovittelemaan roolivaatteita. Ja kaikkihan ovat kiinnostuneita ratikoista.

Helsingin taidemuseot sopivat erinomaisesti myös ulkomaalaisten turistien tutustuttavaksi. Sekä Ateneumim taidemuseo että nykytaiteen museo Kiasma ovat keskeisellä paikalla ja kaupungin keskustassa on helppo liikkua myös kävellen. Ne ovat paikkoja, joita voi lämmöllä suositella kaikille. Kaupunkilaisten olisi hyvä käydä myös silloin tällöin näissä upeissa museoissa tukemassa niiden toimintaa. Taiteissa on aina omaleimaiset ideat sekä sisällöt, joten sen moninaisuus tulee ilmi niiden ilmaisuissa. Taidetta voi katsella aina uusin silmin.