Search
Close this search box.

Vuoden 2022 aikana EMMA museo tuo esiin teemana kristallipallon ja estradilla näyttäytyvät muotoilun sekä taiteen visionäärit. Mitä kristallipallo teemassa tarkoittaa? Se kertoo omaa kieltään siitä, että tulevaisuudesta on jokin näky, sieltä löytyy unelmia ja usein taiteilijat myös kykenevät ennakoimaan tulevaa. Siksi keskiössä onkin tänä vuonna nykytaide sekä muotoilu. Silloin sitä voikin kutsua omalla tavallaan visionääriseksi taiteeksi. Taide levittäytyy museon lisäksi myös kaupungille, joten siinä huomioidaan suhde, joka on taiteen, luonnon ja ihmisen välillä.

Näyttelyiden EMMA museo

Daniel Buren aloittaa näyttelyt ja syksyllä on vuorossa Nykyaikaa etsimässä. Myös syksyllä on mahdollisuus nähdä Tapio Wirkkalan veistoksia ja aivan kuin pisteenä i:n päällä on Collection Kakkosen designkokoelma. Taiteilijoista Buren on tunnettu radikaalista uudistamisesta. Hän on haastanut ja muuttanut monien taidekäsitystä sekä todella koetellut rajoja. Hän on yhä hyvin aktiivinen ja luova, vaikka on syntynyt vuonna 1938. Syksyn ryhmänäyttelyssä tutkitaan aikaa ja varsinkin nykypäivää taiteen keinoin.

Taiteilijoita on useita ja näyttelyssä pohditaan sitä, voiko teknologia auttaa uudenlaisessa luontosuhteessa. Modernin taiteen museo kertoo myös Tapio Wirkkalan veistostuotannon vaikutuksista hänen muotoilijantyössään. Collection Kakkonen puolestaan on taidekeräilijä Kyösti Kakkosen designkokoelma ja se esittelee suomalaista keramiikka- ja lasitaidetta pidemmän jakson ajalta. Näissä näyttelyissä on paljon nähtävää ja vielä enemmän pohdittavaa, joten omalla tavallaan juuri kristallipallo kuvaileekin näiden tilaisuuksien kokonaisnäkemystä.

Miten taiteilija aistii tulevaisuuden?

Onko taiteilijoilla jonkinlainen visio tulevaisuudesta vai ovatko he muuten aikaansa edellä? Monet taiteilijat kuten Burein luo taidetta luonnonvalolla ja horisontaalisuudella. Hän on luonut mittavan uran, mutta silti hän yhä kykenee luomaan uutta ja kiinnostavia yksityiskohtia taiteen saralla. Monet hänen teoksensa ovat muutakin kuin pelkkää taidetta ja niistä voi aistia myös tapahtumia. Usein taiteilijat pystyvät ajattelemaan laajemmin, kaiken totutun ulkopuolelta. Esimerkiksi Chiharu Shiotan lankaverkko -tilateos on siksi katsomisen arvoinen.