Kiehtovat ja kiinnostavat museot Helsingissä löytyvät helposti. Monet niistä ovat sijoittuneet kävelymatkojen päähän toisistaan ja päivän aikana ehtii tutustua useampaan kohteeseen. Totuus on kuitenkin se, että mielenkiintoisia museoita on Uudellamaalla enemmänkin. Toinen keskittymä löytyy Tuusulasta eli Tuusulanjärven museot. Tarjoavatko Helsingin museot lapsille jotakin erityistä ja ovatko ilmaiset museot mahdottomuus? Otetaan tästä selvää.
Museot Helsingissä kertovat eri aiheista
Jos katsotaan ensin pelkästään sitä, mistä aiheista museot Helsingissä kertovat, yllättyy varmasti täydellisesti. Tarjonnan skaala on varsin laaja, sillä taidetta on esillä useissa paikoissa ja tärkein niistä on monien mielestä Ateneum. Se kerää tutustujia ympäri oman maamme, mutta myös ulkomailta tullaan sen näyttelyihin.
Siitä on todella lyhyt matka tutustumaan kansallisaarteisiimme eli Suomen Kansallismuseoon. Vaihtoehtoja on paljon muitakin kuten Designmuseo, urheilumuseo tai rahamuseo. Kaikki niistä eivät ole valtavia rakennuksia ja muutama mielenkiintoinen kotimuseokin yllättää positiivisesti.
Miten helppoa on päästä tutustumaan sekä Helsingin nähtävyyksiin että museoihin? Varaa museon liput osoitteessa hellotickets.fi hyvissä ajoin ja sen jälkeen onkin helppo jäädä odottamaan itse matkaa sekä tutustumisia uusiin paikkoihin. Kohteisiin voi tutustua jo etukäteen, jolloin vierailusta on enemmän iloa.
Helsingin museot lapsille
Museoista löytyy hyvin tietoa, sillä museo-opas on koonnut kaiken yhdelle sivulle. Jos sinua kiinnostaa esimerkiksi Helsingin museot lapsille, voit hakea apua sivustolta ja saat sieltä myös hyviä vinkkejä, mihin ehdottomasti kannattaa lähteä vierailulle lasten kanssa. Muutamat niistä tarjoavatkin mielenkiintoista tekemistä perheen pienimmille.
Jos tuntuu siltä, että Helsingistä ei löydy riittävästi näkemistä ja kokemista lapsiperheille, ovat Espoo ja Vantaa varsin lähellä sekä hyvin kulkuyhteyksien päässä. Suomen Lelumuseo eli nykyisin Lelumuseo Hevosenkenkä on varsin oivallinen vaihtoehto ja sieltä ei välttämättä ole edes kiirettä kotiin vaan näkemistä sekä kokemista on pidemmäksi aikaa.
Leluja löytyy myös Suomenlinnasta, joten siellä kannattaa piipahtaa, jos sinua ja perhettäsi kiinnostavat lelut jopa 1830-luvulta lähtien. Se kertookin melkoista historiaa ja varsin mainio kohde 2000-luvulla syntyneille lapsille. Se heijastaa elämää ja kulttuuria pidemmältä ajalta sekä voi kertoa vanhemmillekin paljon.
Tuusulanjärven museot vai museot Helsingissä
Jos museot Helsingissä on jo nähty ja kaipaat vaihtelua, on pienen ajomatkan päässä monta hienoa museokohdetta eli Tuusulanjärven museot. Tällä alueella on useampi taiteilijakoti sekä kotimuseo. Ne voikin kerralla kiertää kaikki, jos varaa siihen yhden kokonaisen päivän.
Tutustua voi Aholaan, Ainolaan, Halosenniemen, Erkkolaan, Suvirantaan ja Aleksis Kiven kuolinmökkiin. Vaikka tilat ovat saattaneet olla hyvinkin autenttisen, ne ovat auttaneet taiteilijoita luomistyössä sekä keskittymisessä itse aiheeseen.
Esimerkiksi Jean Sibelius asui Ainolassa kuolemaansa asti ja aika tässä mökissä on pysähtynyt niille vuosikymmenelle. Joten kohteessa voi aistia tämän aikakauden tunnelman. Tuusulanjärvi on kohteena hyvä vaihtoehto tai lisä Helsingin kohteille.
Ilmaiset museot – onko niitä?
Nykyään joutuu kaikesta maksamaan, joten onko ilmaiset museot pelkkä haave vai voiko tällaisen vierailun joskus toteuttaa? Se ei ole pelkkä haave, sillä jokainen museo toteuttaa ideaa omalla tavallaan. Museot Helsingissä järjestävät tutustumisen ilmaisena jonakin tiettynä päivänä kuukaudessa.
Tämä tiedon kokoaminen voisi olla melko hankalaa, joten silloin kannattaa siirtyä museon omille sivulle tutkimaan, milloin mahdollinen päivä voisi olla. Se kuitenkin on totta, että samaa ideaa hyödyntää moni muukin museoon tutustuja, joten ainakaan sinun ei tarvitse olla museolla silloin yksin.
Viime vuosina näitä tutustumisia ovat Helsingissä järjestäneet ainakin Designmuseo, Sinebrychoffin taidemuseo, Taidehalli, Suomen valokuvataiteen museo, Hotelli- ja ravintolamuseo, Teatterimuseo, Tekniikan museo, Helsingin taidemuseo sekä Kiasma. Listattuna eivät varmaankaan ole kaikki mahdollisuudet.
Tunnetko museot Helsingissä?
Jos vielä palataan takaisin Helsingin museoihin, niin voitko laittaa käden sydämelle ja myöntää, että et ole vieraillut läheskään kaikissa museoissa Helsingissä? Aina on revanssin paikka ja onkin todettava, että kaupunki on täynnä arkkitehtuuria, designia, nykytaidetta, historiaa sekä kiehtovia erikoismuseoita.
Muutamia kohteita on jo mainittu, mutta erikseen voi vielä poimia mielenkiintoisia vaihtoehtoja ja osa niistä sopii erittäin hyvin myös lapsille.
Luonnontieteellinen museo LUOMUS
Jos olet kiinnostunut luonnon monimuotoisuudesta, tämä on paras mahdollinen paikka tutustua siihen. Museo kertoo sekä eläimien että elämän historiasta. Myös ilmastonmuutos puhuttaa ja se, miltä Suomi näyttää 100 vuoden kuluttua.
Amos Rex löytyy aivan keskustasta
Mikäli kiinnostuksesi kohdistuu nykytaiteesta ja varsinkin teknisesti kokeilevasta, niin Amos Rex on silloin juuri oikea paikka. Sen rinnalla ovat hyvin esillä myös muinaiset kulttuurit sekä 1900-luvun modernismi. Itse tila on mielenkiintoinen, sillä se on maan alla ja parista ikkunasta näkee Lasipalatsin sisäpihalle.
Arkkitehtuurimuseo esittelee myös kaupunkikulttuuria
Arkkitehtuuri sopii monen silmälle ja siksi tämä museo on käymisen arvoinen. Se ei esittele pelkästään suomalaista arkkitehtuuria vaan se on antanut tilaa myös ulkomaiselle. Sen avulla pystyy luomaan kokonaiskuvaa, miten arkkitehtuuri on kehittynyt.
Kaapelitehtaalla useampia aiheita
Kaapelitehdas on mielenkiintoinen paikka, sillä se on koonnut siipiensä suojaan useamman erilaisen museon. Valokuvataiteen museo esittelee valokuvauksen historiaa sekä nykykuvaa meiltä ja muualta.
Sieltä löydät myös Hotelli- ja ravintolamuseon, joka esittelee ruoka- ja juomakulttuuria varsin mielenkiintoisella tavalla.
Kolmas on Teatterimuseo, jossa periaatteessa pääset kurkistamaan kulisseihin sekä saat tietoa teatterin maailmasta varsin laajana rintamana.
Minne mennä Helsingissä?
Tässä on vain pientä pintaraapaisua, mitä kaikkea museot Helsingissä ja lähialueella tarjoavat. Kaikkea ei ole lueteltu. Jos mietit, että mitä voisi vapaapäivänä tehdä, niin yksi vastaus on, että ‘mennä museoon’. Pieni keskittyminen historian havinaan tekee toisinaan hyvää ja koska aiheita on niin paljon erilaisia, ei vierailusta tule tylsää.
Aina ei tarvitse tuijottaa taidetta vaan vaihtoehtoja on paljon. Osa kohteista ovat pienempiä, mutta ne ovat silti mielenkiintoisia. Museo-oppaasta voit poimia parhaat vinkit ja sen jälkeen tarkistaa aukioloajat. Se on vain yksi päätös ja otat haltuun mielenkiintoisia asioita menneisyydestä.