Tamminiemen museo kuuluu osana Suomen kansallismuseoon. Talon historia alkaa vuodesta 1904, jolloin kaksi nuorta arkkitehtiä suunnitteli jugend -tyylisen huvilan sisustusvärejä ja materiaaleja myöden. Talon rakennutti tanskalaissyntyinen kauppias Jorgen Nissen ja omistus siirtyi eteenpäin varakkaiden liikemiesten ketjussa, kunnes liikemies Amos Andersson lahjoitti talon Suomen valtiolle vuonna 1940 tasavallan presidenttien asunnoksi. Talossa asuivat virkavuosinaan tasavallan presidentit Risto Ryti ja Mannerheim, kunnes presidentti Kekkonen otti talon asuin- ja virkakäyttöönsä vuonna 1956.
Tamminiemen museo esittelee kolmen tasavallan presidentin historiaa
Reilusti yli satavuotiseen rakennukseen tehtiin 2010-luvun taitteessa peruskorjaus, joka käsitti tontin kaikki rakennukset. Huvilan sisätilat ja julkisivu kunnostettiin, muun muassa sisätiloja konservoitiin ja päärakennuksen julkisivu palautettiin jugend -asuun alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi. Esteettömyyttä parannettiin ja yksittäisiä tiloja muutettiin yleisölle vuokrattavaksi. Museon arvokkaat ja näyttävät taide-esineet, taulut ja kalusteet ovat suureksi osaksi presidentti Kekkosen hankkimia tai lahjoina saamia.
Urho Kekkosen museo Tamminiemi nimi kertoo talon pitkäaikaisimmasta asujasta. Presidentti Kekkonen ehti asua Tamminiemessä 30 vuotta, joista presidentin virassa 25 vuotta. Presidentti Kekkonen myös kuoli Tamminiemessä vuonna 1986. Joulukuussa 1987 Tamminiemen huvila vihittiin museokäyttöön, josta alkaen se on palvellut suomalaisia ja ulkomaisia kävijöitä kertoen Suomen valtiollisesta historiasta ja sen suurmiesten työurasta ja elämästä.
Tamminiemessä on Suomen maineikkain sauna
Presidentti Kekkonen rentoutui kuten tyypilliset suomalaiset eli saunan löylyissä. Kekkosen saunaseurueelle muodostui jopa omat vakiopaikat lauteille. Tamminiemen saunassa presidentti saunotti niin kotimaisia kuin kansainvälisiä vieraita tunnettuja valtiolisia päämiehiä myöden. Sauna ei muuttunut tyyliltään juhlallisemmaksi arvovieraistaan huolimatta, vaan se muistuttaa perinteistä savuntuoksuista saunaa vuosikymmenien takaa. Ehkä siinä piilee sen salaisuus.