Search
Close this search box.

Porvoo on pieni kaupunki, mutta museoiden määrä kaupungissa on kuitenkin melkoinen. Porvoon museot ovat hieno läpileikkaus taidetta, kirjallisuutta, leluja sekä Porvoon omalle historialle sopivia museoita. Tunnetuimpia lienevät Albert Edelfelt, joka vietti Porvoossa kaikkiaan 24 kesää ja maalasi yli 200 teosta. Entinen taiteilijan työtila eli ateljee toimii nykyään ateljeemuseona. Toinen tunnettu henkilö oli ehdottomasti J.L. Runeberg, kansallisrunoilijamme, joka asui Porvoossa vaimonsa kanssa 1860-luvulla. Kotimuseo on Suomen vanhin ja tyypillinen porvariskoti.

Mitä Porvoon museot esittelevät?

Mielenkiintoinen museo on myös Hörbergsgården, joka vie katsojan 1800-luvulle ja saaristolaisympäristöön. Kotiseutumuseossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä ja pienestä museokaupasta voi ostaa laadukasta, paikallista käsityötä. Lapsille on tarjolla myös lelumuseo, joka on yksityisessä omistuksessa. Lelumuseossa on erilaisia leluja, joista nukkeja jopa tuhat. Kaikilla leluilla on leikitty, joten ne ovat olleet käytössä omistajillaan. Se onkin erinomainen kohde lapsiperheille isovanhempineen.

Porvoon museo Vanha raatihuone ja Holmin talo muodostavat Porvoon museon. Raatihuone on Suomen vanhin ja sinne on tuotu näytille niin sanottua kultakauden taidetta kuten esimerkiksi Saara Hopean tuotantoa. Samalla se on myös historiallinen museo. Holmin talossa voi tutustua porvoolaisen, varakkaan kauppiasperheen kotiin 1700-luvulta. Talon alakerrassa on vaihtuvia näyttelyjä. Molemmat Porvoon museot ovat mielenkiintoisia ja sijaitsevat lähekkäin, joten ne kannattaa käydä molemmat katsomassa

Veteraanien aineistoa

Veteraanihuone on ainutlaatuinen kokoelma sota-ajan aineistoa, jotka on koottu paikallisilta veteraaneilta. Näyttelyssä on paljon nähtävissä esineitä pula-ajalta sekä siviilien elämään liittyviä esineitä sota-ajalta. Huomionarvoista on, että tämän kokoelman ovat koonneet veteraaniyhdistykset Porvoon seudulta. Postimäen ulkoilmamuseo puolestaan kertoo ja antaa tunnelmaa siitä, miten ennen vanhaan elettiin. Alue on yksi Suomen mäkitupa-alueista, joka on parhaiten säilynyt. Täällä on mahdollista tulla opastetulle kierrokselle. Porvoossa on paljon tutustuttavaa.