Search
Close this search box.

Helsingissä sijaitsevan Herttoniemen kartanon historia ulottuu kauas. Alun perin useammasta rälssitilasta ratsutilaksi 1700-luvulla yhdistetty kokonaisuus on toiminut myös muun muassa tiili- ja fajanssitehtaana. 1810-luvulla vara-amiraali Carl Olof Cronstedt muokkasi tehdasrakennuksen uusklassiseksi kartanon päärakennukseksi. Samalla rakennus sai muun muassa puolipyöreät ikkunat ja myöhemmin pylväillä varustetun terassin. 1920-luvulta alkaen rakennus ympäröivine puistoineen on tunnettu nimellä Herttoniemen kartanon museo ja se on avoinna yleisölle.

Säätyläiselämästä kertova Herttoniemen kartanon museo

Kotimuseona toimiva kartanon museo salonkeineen antaa mahdollisuuden kurkistaa, millaista elämää säätyläisperheissä ennen elettiin. Huonekalut ja sisustusesineet luovat ajankuvaa ja rakennuksen toisessa kerroksessa on näyttely Carl Olof Cronstedista. Myös kartanoa ympäröivä ranskalais- ja englantilaistyylinen puisto huvimajoineen ja suihkulähteineen on Cronstedin suunnittelema. Miljöötä on myöhemmin käytetty monien elokuvien kuvauspaikkana. Tunnetuin niistä on Regina Linnanheimon tähdittämä Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

Kartanon värikkääseen historiaan kuuluu sotien melskeitä ja kulloistenkin asukkaiden äkillisiä kuolemantapauksia. Ei siis ihme, että muun muassa amiraali Cronstedtin huhutaan edelleen kummittelevan kartanon huoneissa. Puutarhan puolella museon vetonauloja ovat kolmihaarainen päärynäpuu sekä dahurianlehtikuusi, jotka molemmat ovat omassa lajissaan varreltaan Suomen paksuimmat. Herttoniemen kartanon museo puutarhoineen on puolestaan saanut ihailua jopa Suomen kauneimpana.

Auki viikonloppuisin ja virtuaalisesti

Herttoniemen kartanon museo on avoinna toukokuusta syyskuuhun sunnuntaisin klo 12–14 osoitteessa Linnanrakentajantie 12. Talvikauden museo on kiinni. Lipun hintaan sisältyy opastettu kierros museossa ja museon puistossa. Museokierrokseen on hauska yhdistää ruokailu ravintola Wanhassa Myllyssä, joka sijaitsee kartanon sivurakennuksessa. Kun museo on kiinni, on mahdollista vierailla virtuaalinäyttelyssä. Tämä on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka ja osa Helsingin mielenkiintoista historiaa.