Home » Alla museer » HEMBYGDSMUSEET I ASKOLA

HEMBYGDSMUSEET I ASKOLA

Askolan kotiseutumuseo

En av vårt lands äldsta boplatser finns i nuvarande Askola. Den mångsidiga arkeologiska samlingen visas i en representativ förhistorisk avdelning i museet. Där kan du bekanta dig med kartan som visar trakten kring Askola för 10 000 år sedan, då de första människorna kom hit.
 
Brödet har alltid varit en viktig faktor i Askola socken och under 1800-talets slut var rågbrödet socknens viktigaste försäljningsprodukt. I utställningen förevisas brödets väg med bilder allt från sådd till torgförsäljning av bröd. Förutom lantbruksföremål finns även föremål utställda som hänvisar till byggnation, jakt och stockflottning.
 
I museet finns något att se för alla. Du kan bekanta dig med gamla fordon, s.s. hästdragna kärror och slädar. Festbordet från Askola har blivit ett favoritobjekt för besökarna. Ett av de intressantaste föremålen i utställningen är en träcykel från början av 1900-talet. I bildförstoringen i museet står cykeltillverkaren bredvid sin cykel framför sitt hem.
 
Museet öppnades i spannmålsmagasinet 1972. Basutställningen som vårdas av Askola-seura ry är helt förnyad vid senaste sekelskifte.

Adress Nalkkilantie 4, 07500 Askola (bredvid kyrkan, Kyrkbyn)

Telefon 040 5116 191, 019 529 100 (Askola kommun)

Öppettider juni–augusti sön klo 11–14

Inträdesavgift: Fritt inträde

Guidningar: Guidning enligt överenskommelse