Home » Alla museer » ELISA TELEFONMUSEUM

ELISA TELEFONMUSEUM

Elisan puhelinmuseo

I Tölö telefoncentrals eleganta hus finns ett enormt antal olika telefonapparater, telefonväxlar som sköttes av telefonfröknar och en äkta telefonkiosk utställda!
 
I museets samlingar finns allt om teleteknik ända från bolagets start som aktiebolaget Helsingfors telefon till dess nuvarande form, Elisa Oyj. Utställda finns förutom dekorativa gamla modeller också bl.a. en specialtelefon som användes av president Kekkonen, Mobiras ”Gorba”-mobiltelefon samt många andra specialiteter.
 
Nordens första automatiska telefoncentral öppnade i Tölö 1922 och den är fortfarande i funktionsdugligt skick. Till centralen har fyra telefoner kopplats som kan användas för samtal inom museet. Samtidigt kan man se hur ljudet färdas längs trådarna. Även elstolpar och kablar åskådliggör telefonnätets funktion.
 
Nostalgisk teknik, gamla telefonkataloger och möjligheten att kliva in i en telefonkiosk som har försvunnit ur gatubilden garanterar att besökaren får en upplivande inblick i de snabba förändringar som skett både i Helsingfors och inom teletekniken!

Adress Runebergsgatan 43, 00100 Helsingfors

E-post anna.savikko(at)elisa.fi

Telefon 050 511 2889 (Anna Savikko)

Öppettider Enligt överenskommelse

Inträdesavgift 5 €

Etiketter: