Hoppa till innehåll
Home » Alla museer » BARNETS BORGS MUSEUM

BARNETS BORGS MUSEUM

  Lastenlinnan museo

  Museet i äkta sjukhusmiljö i Barnets borg berättar om de allra minsta. Utställda finns en napp från 1800-talet, Arvo Ylppös dockhuvuden i vax som trots sin ruskighet är pedagogiska och en rörande gunga för prematurbarn, som används för att stärka lungorna hos spädbarn som föddes för tidigt.

  Barnets borg blev till år 1917, när friherrinnan Sophie Mannerheim grundade ett skyddshem för ensamma mödrar i Berghäll i Helsingfors. Under följande decennium inleddes verksamheten vid Finlands första rådgivningsbyrå och utbildningen för barnskötare.

  Om vården av sjukdomar påminner en låda där man transporterade prematurbarn, en vacker dopklänning som donerats av släkten Mannerheim samt en över hundra år gammal speldosa som gladde barn som var tvungna att stanna på sjukhuset över jul. Om besökaren vill kan denne även kliva in i den älskade barnläkaren Arvo Ylppös arbetsrum genom en dörröppning som är lägre än vanliga.

  De nostalgiska fotografierna, guidetavlorna och föremålen som använts i sjukvården berättar alla om arbetet som gjorts för en bättre barndom.

  Adress Barnets Borgs vägen 2, 00250 Helsingfors

  E-post ari.sintonen(at)hus.fi

  Telefon 044 080 3558

  Öppettider Enligt överenskommelse

  Inträdesavgift Fritt inträde