Home » Alla museer » HELSINGFORS OBSERVATORIUM

HELSINGFORS OBSERVATORIUM

Helsingin observatorio

Det av C.L. Engel ritade Observatoriet som uppfördes år 1834 på Observatoriebacken, har renoverats och öppnats i ny skepnad för besökarna. Observatoriet i Helsingfors är en scen för vetenskapen och öppnar nya perspektiv till astronomins historia, nutid och framtid. Utställningarna som förenar historia och den senaste teknologin, är lättöverskådliga, visuella och möjliggör aktiv insikt. Målet är att ge besökarna en oförglömlig upplevelse. Skoleleverna är en central målgrupp för Observatoriet.

Besöket i astronomins världsrymd kan inledas i Solsystemsalen och Stjärnsalen, där man berättar om solsystemets och universums uppbyggnad samt fenomen på vår egen stjärnhimmel. I Vetenskapssalen kommer besökaren i beröring med vetenskapens frontlinjer. I Meridiansalen och Västrotundan kan man bekanta sig med den finländska astronomins historia. Utställda är fina gamla observations- och forskningsinstrument inom astronomin, av vilka t.ex. meridiancirkeln och stora passageinstrumentet står på fasta granitballustrader på sina ursprungliga platser i Meridiansalen.

Upplevelserna kan fördjupas genom specialguidningar i källarvalvets planetarium och i det mittersta och östra tornet samt i tornet på gården. Argelandersalen och Östrotundan uthyres som föreläsnings-, mötes- och festutrymmen, och dessa används också som verkstäder och grupparbetsutrymmen vid sidan om biblioteket. I Observatoriets utrymmen verkar dessutom Astronomiska föreningen Ursa rf och Universitetets almanacksbyrå.

Adress Kopernikusvägen 1, 00130 Helsingfors

E-post observatorio(at)helsinki.fi

Telefon (09) 191 24244

Öppettider
ti–lö kl. 12–16
to kl. 12–20
må och sö stängt

Inträdesavgift
Vuxna 6 €
Pensionärer, studerande 4 €
Barn (7–17 år) 2 €
Under 7-åringar fritt inträde

Familjebiljett 12 €
Grupper (minst 8 personer) 5 €/person

Guidningar
Grupper (högst 20 pers.) 60 €
Skolgrupper (inkl. inträde) 50 €

Etiketter: