Home » Alla museer » HELSINGE HEMBYGDSMUSEUM

HELSINGE HEMBYGDSMUSEUM

Helsingin pitäjän kotiseutumuseo

Sädesmagasinet och museet invid den medeltida kyrkan kan berätta mycket om traktens förflutna. Ett besök i magasinet som byggdes under tidigt 1800-tal tar besökaren till tiden innan Vanda stad existerade och innan industriellt tillverkade föremål gjort sitt intåg på marknaden.

I hembygdsmuseet har man samlat föremål som skildrar vardagen, jordbruket och andra viktiga yrken. Föremålen kommer främst från bondgårdar i området. I nedre våningen kan man bekanta sig med ”bondens stuga”. Man kan också se hur det kunde se ut hos en storbonde eller i ett skolrum.

På övervåningen har man samlat föremål som berättar om yrken och hantverk på landsbygden. Här kan besökaren försöka gissa hur en klifta eller en brutu, kardor eller hålslagor ser ut. De forna arbetsredskapen berättar hur olika yrken utövades och vittnar om skickliga hantverkstraditioner.

Den historiska bymiljön är bevarad på flera ställen i Helsinge kyrkby. I närheten av museet finns den trivsamma kaffestugan Laurentius, ett café där man kan slå sig ner en stund och njuta av den gemytliga stämningen.

Adress Kyrkovägen, 01510 Vanda

Telefon 09 893 219, 0400 876 611

Öppettider
juni–augusti
on kl. 16.30–19.30
sö kl. 11–15
Enligt överenskommelse

Inträdesavgift Frivilligt inträde

Guidningar Guidning enligt överenskommelse