Home » Alla museer » BROFOGDAS FÄNRIKSBOSTÄLLE

BROFOGDAS FÄNRIKSBOSTÄLLE

Vänrikin virkatalo

Brofogdas utgörs av ett f.d. fänriksboställe, där den äldsta delen av bostadsbyggnaden av trä, härstammar från 1700-talets slut. Bygganden flyttades till sin nuvarande plats vid mitten av 1800-talet och tillbyggdes med en bagarstuga. Brofogdas fungerar numera som ett litet specialmuseum med samlingar från 1800- talen fram till vårt senaste krig, fortsättningskriget 1941 – 1945.
 
Brofogdas ägs av Lappträsk kommun men den praktiska verksamheten sköts av ortens två veteranföreningar i samarbete med Lappträsk Hembygdsförening. Under de hängande takåsarna kan man beundra Korsuhörnan, en samling hantverk som händiga soldater snidade under lediga stunder, eller ta del av uppgifter om det indelta militärsystemet.
 
I Kornettens kammare finns exempel på de färgstarka uniformerna som dragonerna och ryttarna använde då hästar ännu hörde till armens utrustning. Deras utsirade diplom och fotografier ger liv åt väggarna. En samling vackra medaljer i en belyst vitrin fångar också besökarens intresse plus andra museiföremål som trängs i de begränsade utrymmena.

Adress Klockarstigen 5, 07800 Lappträsk

Telefon 019 614 540 Helge Rosas

Öppettider På beställning

Inträdesavgift Frivilligt inträde