Bankparet
Foto: Sakari Kiuru
Det är lätt att komma till museet som är granne till Finlands bank på Snellmansgatan. Framför museet finns en spårvagnshållplats och Helsingfors domkyrka är ett bra landmärke.

I dagens tidevarv med internetbanker har bankkontoren blivit allt mer främmande för de flesta människorna, och i och med en ökad användning av bank- och kreditkort har användningen av kontanter som det enda betalningsmedlet minskat.

Det är ändå möjligt att bekanta sig med konkreta pengar och bankkontorets hemligheter i bankparets museer! Förutom gamla mynt och stiliga kontorsinteriörer presenterar Finlands Banks myntmuseum och Nordea bankmuseum centralbankens och affärsbankens uppkomsthistorier. Många fascinerande föremål i anslutning till penninganvändning och bankverksamhet och deras berättelser blir bekanta under besöket.

Även om det är fråga om pengar och penninganvändning i bankparets museer, behöver man inte bära med sig valuta på denna utflykt: det är nämligen gratis att besöka dessa museer, som ligger på gångavstånd från varandra!

Kontakta ändå Nordea bankmuseum för att arrangera ett besök.


Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Utflytens mål

Finlands Banks myntmuseum
På den interaktiva utställningen presenteras bland annat Finlands Banks, penningpolitikens och bankverksamhetens historia och konstgrafik i form av konst på sedlar.

Nordea Bankmuseum
Den finländska affärsbankverksamhetens historia på ett jugendkontor från 1900-talets början. Kontoret har ritats av arkitektbyrån Gesellius-Lindgren-Saarinen.