Sprutmästarens gård

I Sprutmästarens gård kan man leva sig in i gångna tiders vardag och hur det var att bo i en lägre tjänstemans hem på 1860–70-talen i Kronohagen. Familjens inkomster var inte stora, men de ville leva enligt sitt stånd. I den lilla salen i det anspråkslösa trähuset finns också en modern trumpetsoffa och en stilig skrivbyrå från Sankt Petersburg, men i köket hänger hålkakor i taket och i ett hörn står en smörkärna.
 
Den äldsta bostadsbyggnaden i trä i innerstaden är inrett som hem för Alexander Wickholms familj, som ägde huset från och med 1859. Då Wickholm flyttade till Kristiansgatan var han sprutmästare som ansvarade för stadens brandredskap, vilket även gav museet dess namn.
 
Familjen Wickholm bodde i huset fram till 1896 och det ursprungliga möblemanget såldes från dödsboet på auktion. Därmed är inredningen i Sprutmästarens gård en föreställning som utgår från uppgifterna i bouppteckningen. Från samlingarna i Helsingfors stadsmuseum har man valt föremål som är typiska för tiden och samhällsgruppen.
 
Föremålen i hemmet härstammar avsiktligen från olika tidsperioder och representerar olika stilar. I kammarna och köket finns det gamla möbler och man kan tänka sig att den unga familjen har ärvt dem eller köpt dem begagnade. I husets största rum, salen, har man däremot placerat fina och tidsenliga möbler. De vittnar om den levnadsstandard som Alexander Wickholm uppnått då han avancerat i sin karriär och blivit förmögen.

Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Museikort

Adress
Kristiansgatan 12, 00170 Helsingfors
Telefon
09 3107 1549
Öppettider
9.6.2017–7.1.2018 må–sö 11–17
Inträdesavgift
Fritt inträde
Servicespråk