Lagstads skolmuseum

I byskolan som målats med rödmylla trivs både barn och vuxna! I klassrummet i den äldsta skolan i Esbo kan man prova på att skriva med bläck, lära sig att räkna med en kulram eller beundra de färggranna skolplanscherna från förr.
 
Längs den knarrande trappan kommer man upp till museet på andra våningen där man i samband med renoveringen har lämnat de gamla tapetlagren synliga. De stora matkannorna och elevernas kärl vittnar om tiden då det serverades korngrynsvälling i skolbespisningen.
 
Den över hundra år gamla skolbänken för två, kartan från ryska tiden samt harmoniet tar besökaren till stämningen under gångna terminer. Gamla ABC-böcker och nostalgiska skolplanscher om djur och växter finns utställda. 
 
Gårdsbyggnaden var förr lärarens bostad. Idag kan man skriva på en griffeltavla och titta på idrottsredskap och undervisningsverktyg från gångna tider där.
 
I den äldsta skolbyggnaden i Esbo bedrevs undervisning ända fram till år 1954. Nu kan man besöka skolmuseet för att förundra sig över det som varit eller för att repetera det man redan upplevt! 

Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Museikort


Adress
Gamla Lagstadsvägen 4, 02770 Espoo
Telefon
040 843 4903 (Esbo hembygdsförening r.f.)
Öppettider
ti kl. 14–18 för grupper även andra dagar vid beställning Stängt under sommaren fr.o.m. midsommarveckan till skolstarten.
Inträdesavgift
Fritt inträde
Guidningar
Guidningar på finska, svenska och engelska ordnas av Esbo hembygdsförening. Guidningarna är gratis. Guidebokningar och förfrågningar tfn. 040-843 4903 (Esbo hembygdsförening r.f.).
Servicespråk