Tusby museum, Klaavola

Vardagen på släktgården i Tusby vaknar till liv när man kliver in genom dörrarna till huvudbyggnaden med några hundra år på nacken. Sommartid blommar pelargoner på verandan och i stugan arbetas det flitigt framför den stora vedspisen.
 
Inne i salen är inredningen finare. Bordet är dukat med blåmönstrat porslin och vid väggen väntar taffeln, ett bordspiano, på att någon ska spela. Från radiorummet hör man att telefonen ringer.
 
Inredningen i Klaavola utstrålar 1920–1940-tals stämning. Då beboddes huset av familjen Collin som under tiden mellan världskrigen försörjde sig med boskapsskötsel och genom att odla sina 30 hektar åker. 
 
I Tusbyregionen har bönderna traditionellt haft en betydande ställning eftersom herrgårdarna i området inte hade mycket makt. Också Klaavolas historia är känd sedan flera århundraden tillbaka, då gården en gång i tiden var ett rusthåll.
 
I hembygdsmuseet får besökaren ta en titt på livet på en välbärgad bondgård i Nyland. Till gården hörde även bodarna, mjölkrummet, vagnskjulet och bastun.

Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Museikort

WWW-adress
Adress
Klaavolantie 3, 04300 Tusby
Telefon
040 314 3468 09 8718 3465
Öppettider
Enligt överenskommelse
Inträdesavgift
Vuxna, barn (12–18 år) 2 €
Guidningar
Guidning enligt överenskommelse
Servicespråk