Helsinge hembygdsmuseum

Sädesmagasinet och museet invid den medeltida kyrkan kan berätta mycket om traktens förflutna. Ett besök i magasinet som byggdes under tidigt 1800-tal tar besökaren till tiden innan Vanda stad existerade och innan industriellt tillverkade föremål gjort sitt intåg på marknaden.

I hembygdsmuseet har man samlat föremål som skildrar vardagen, jordbruket och andra viktiga yrken. Föremålen kommer främst från bondgårdar i området. I nedre våningen kan man bekanta sig med ”bondens stuga”. Man kan också se hur det kunde se ut hos en storbonde eller i ett skolrum.

På övervåningen har man samlat föremål som berättar om yrken och hantverk på landsbygden. Här kan besökaren försöka gissa hur en klifta eller en brutu, kardor eller hålslagor ser ut. De forna arbetsredskapen berättar hur olika yrken utövades och vittnar om skickliga hantverkstraditioner.

Den historiska bymiljön är bevarad på flera ställen i Helsinge kyrkby. I närheten av museet finns den trivsamma kaffestugan Laurentius, ett café där man kan slå sig ner en stund och njuta av den gemytliga stämningen.


Javascript is required to view this map.
Rutten till museet på Google Maps -sidan
Museikort

Adress
Kyrkovägen, 01510 Vanda
Telefon
09 893 219, 0400 876 611
Öppettider
juni–augusti on kl. 16.30–19.30 sö kl. 11–15 Enligt överenskommelse
Inträdesavgift
Frivilligt inträde
Guidningar
Guidning enligt överenskommelse
Servicespråk