Lönnrot-pari
Kuva: Eva Tordera Nuno

Minkälaisiin oloihin kansanrunouden kerääjä ja kielimies Elias Lönnrot syntyi ja minkälaiseen ympäristöön hän halusi asettua vanhuuttaan viettämään? Muuttuivatko elinolosuhteet kuuluisuuden ja varallisuuden kasvaessa?

Lohjan Sammatissa sijaitsevat Paikkarin torppa ja Lammintalo valottavat kansalliseepoksemme Kalevalan kokoajan elämää monipuolisesti. Kodeissa on esillä Lönnrotille kuuluneita ja hänen käyttämiään esineitä, joista osa on peräti hänen itsensä valmistamia. Vuoden 1800 tienoilla rakennettu yksihuoneinen Paikkarin torppa on Lammintaloon verrattuna vaatimaton. Lönnrotia ei silti voi pitää kovin elitistisenä, sillä savupirtin ja säätyläiskodin yhdistelmäksi kuvailtu vanhuudenkoti sijaitsi keskellä erämaata. Täällä Lönnrot sai toiveensa mukaisesti elää ja työskennellä rauhassa vieraiden ulottumattomissa.

Kumpi museoparin kohteista kiehtoo sinua enemmän: räätälinpojan torppa vai suuren kulttuurivaikuttajan talo avarine saleineen?Javascript is required to view this map.
Перейти в Google maps
Направления

Paikkarin torppa
Дом, в котором родился автор «Калевалы», Элиас Леннрот (1802-1884), построенный в начале 1800-х годов.

Lammintalo
Дом последних лет жизни Элиаса Леннрота, защищенный Законом об охране зданий, представляющий архитектурные характеристики как курной избы, так и высококлассной резиденции.