Tuusulanjärvi
Kuva: Sakari Kiuru
Sarvikalliolta avautuu upeat näkymät Tuusulanjärvelle.

Tee kierros upeassa ympäristössä kokonaisen järven ympäri!
 
Suositun ulkoilureitin varrella Tuusulan kauniissa järvimaisemissa on paitsi viihtyisiä paikkoja kahvilla pistäytymistä ja eväiden syömistä varten, myös peräti yksitoista erilaista museota laidasta laitaan!
 
Jos olet kiinnostunut 1800-luvun kulttuurihenkilöiden kodeista ja heidän elämätyöstään, voit vierailla muun muassa taiteilija Pekka Halosen näyttävässä puuhuvilassa, säveltäjä Jean Sibeliuksen kodissa tai Aleksis Kiven viimeiseksi jääneessä asunnossa. Taidenäyttelyiden pariin pääset puolestasi vaikkapa Järvenpään taidemuseossa ja Taidekeskus Kasarmissa, ja halutessasi lisää tietoa sota-ajasta ja ilmatorjunnan historiasta voit vierailla Syvärannan Lottamuseon ja Ilmatorjuntamuseon näyttelyissä.
 
Parkkeeraa siis pyöräsi mieluisimpien museoiden kohdalle ja nauti kulttuurista järvikierroksen lomassa!
 
Pyöräretken pituus on noin 26 kilometriä.Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Taidekeskus Kasarmi
Tuusulan taidemuseon modernin taiteen ja kuvitustaiteen näyttelyitä Hyrylän keskustan vanhoissa kasarmirakennuksissa.

Sarvikallio

Järvenpään taidemuseo
Näyttelyitä Tuusulanjärven taitelijayhteisöön kuuluneiden Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeltin tuotannosta sekä muita vaihtuvia näyttelyitä.

Ahola
Kirjailija Juhani Ahon ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeltin elämää työnteosta harrastuksiin esiteltynä pariskunnan entisessä kodissa Tuusulanjärven rannalla.

Ainola
Aino ja Jean Sibeliuksen perheen arjen ja työn tunnelmia heidän pitkäaikaisessa kodissaan, 1900-luvun alkupuolen kansallisromanttisessa hirsihuvilassa.

Halosenniemi
Taidemaalari Pekka Halosen teoksia ja hänen perheensä arkea 1900-luvun alun kansallisromanttisessa ateljeekodissa Tuusulanjärven rannalla.

Syvärannan Lottamuseo
Tuusulan kulttuurihistoriallisella Rantatiellä sijaitseva erikoismuseo tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa.

Taiteilijakoti Erkkola
Kulttuurivaikuttaja J. H. Erkon 1900-luvun alkupuolen taitelijakoti, jonka tiloissa järjestetään monenlaista kulttuuritoimintaa näyttelyistä klubi-iltoihin.

Aleksis Kiven kuolinmökki
Syvälahden torpaksi kutsuttu mökki, jossa kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kuukaudet veljensä ja tämän perheen hoidettavana.

Tuusulan työläiskotimuseo
Perinteisiä työvälineitä ja kodin esineistöä suutarin ja kirvesmiehen 1920–1930-luvun tyyliin sisustetuissa asunnoissa sekä sepän pajassa.

Kotiseutumuseo Klaavola
1920–1940-lukujen tunnelmallisia sisustuksia ja vauraan maatalon elämää 1700-luvun lopulta peräisin olevalla sukutilalla.

Ilmatorjuntamuseo
Kahden hallin, puustellin ja ulkoalueen näyttelyt esittelevät suomalaisen ilmatorjunnan ja tuusulalaisen sotilasperinteen vaiheita etenkin toisen maailmansodan ajalta.