Saunaretki Itä-Uudellemaalle
Kuva: Sakari Kiuru

Tämän retken museoissa pääset kurkistamaan asumuksistamme varhaisimpaan, pyhimpään ja usein myös kuumimpaan – nimittäin saunaan, suomalaisten suureen ylpeydenaiheeseen.
 
Hurtigin 1700-luvun rakuunatorpan, Kycklingsin kotiseutumuseon Sandbackan torpan sekä Pukkilan kotiseutumuseon saunat edustavat tyypillisiä suomalaissaunoja kiukaineen, kylpylavoineen ja -lauteineen sekä monine saunaperinteeseen liittyvine esineineen. Johannes Linnakosken synnyinkodin yhteyteen siirrettyä saunaa pidetään puolestaan tämän kirjailija-suomalaisuusmiehen syntymäpaikkana. Saunoissa onkin perinteisesti paitsi kylvetty, myös muun muassa synnytetty sekä kuivatettu maltaita, pellavia, kalaa ja lihaa – joskus niissä on jopa asuttu!
 
Pukkilan 1900-luvun saunan tunnelmallisesta sisustuksesta nauttiessasi voit samalla tutustua entisaikojen peseytymisvälineisiin. Kycklingissä voit puolestasi perehtyä pellavan käsittelyyn ja pyykinpesuun.
 
Seuraa retken tärkein kysymys: Onko Hurtigin saunan oven pielessä roikkuva koivunoksakimppu sinulle vasta vai vihta?Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Hurtigin rakuunatorppa
Sotilaan arkea Ruotsin vallan aikana 1700-luvulta peräisin olevassa rakuunatorpassa, jonka pieneen pihapiiriin kuuluvat myös savusauna ja ryytimaa.

Kycklingsin kotiseututalo
Vanhojen rakennusten ja kauniin puutarhan tunnelmaa, entisajan suutarin ja metallinvalajan työvälineitä sekä lähiseudun kansallispukuja viehättävässä kotiseututalossa ja sen pihapiirissä.

Pukkilan kotiseutumuseo
Entisajan elinkeinoja ja elämää Pukkilan seudulla Galleria Koivulinnan ulkorakennuksiin sijoittuvassa näyttelyssä, joka tutustuttaa muun muassa suutarin työhön, vieraskamariin sekä monentyylisiin maanviljelystyökaluihin.

Johannes Linnankosken nuoruudenkoti
Johannes Linnankoskena tunnetun ja kirjailijana, suomalaisuusmiehenä ja kansanvalistajana toimineen Vihtori Peltosen elämää, valokuvia ja kirjallista tuotantoa viihtyisässä syytinkituvassa esiteltynä.