Saaristolaiskulttuuria ja merimaisemia
Kuva: Sakari Kiuru

Piipahda entisajan sepän pajassa, sahateollisuuden työntekijöiden kodeissa ja saaristolaiselämästä kertovissa museoissa!
 
Retki Sarvisalon ja Rönnäsin merimaisemissa tutustuttaa 1800–1900-luvun saaristolaiselämään. Matkalla perehdytään kalastuksen kaltaisiin saariston peruselinkeinoihin, mutta myös alueiden erikoispiirteet tulevat esittelyiksi.
 
Rakennussuojelulailla suojeltu Härkäpään kyläpaja työkaluineen edustaa hienosti entisajan puusepänverstasta. Sarvisalon kotiseutumuseossa voi puolestaan tarkastella saaren historiaa ja saaristolaiselämää. Myös Saaristomuseossa saaristolaiskulttuuri on tärkeässä roolissa ja etenkin monet veneeseen liittyvät teemat sekä alueen elinkeinot esitellään kattavasti.  Retki vie lisäksi keskelle teollisuushistoriaamme: Isnäsin höyrykonemuseon kulttuurihistoriallisiin rakennuksiin kätkeytyy niin 1940-luvun sahalaitteita, 1800-luvun lopun työväenasuntoja kuin upea höyrykonekin!
 
Nauti meri-ilman raikkaudesta ja matkaa entisten vuosisatojen saaristolaiselämään!
 
Pyöräretki on pituudeltaan noin 21 kilometriä.Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Härkäpään kyläpaja
Tyypillinen kyläsepän paja verstaineen ja työkaluineen alkuperäisessä, rakennussuojelulailla suojellussa ja Sarvisalon vanhimpiin kuuluvassa rakennuksessa.

Sarvisalon kotiseutumuseo
1800- ja 1900-luvun elämää ja elinkeinoja Sarvisalon saaristossa kylätalon tuntumassa sijaitsevan saaristomuseon esine- ja valokuvakokoelmien kautta tarkasteltuna.

Isnäsin höyrykonemuseo
Vuonna 1897 perustetun sahan voimalaitosinteriööri. Hyväkuntoinen Bolinder-tyypin höyrykone on maassamme ainutlaatuinen.

Saaristomuseo
Saaristolaiskulttuuria, saariston monenlaisia elinkeinoja sekä veneisiin ja veneenveistoon liittyvää tietoutta saariston elämää kattavasti käsittelevän erikoismuseon näyttelyissä.