Museohiirten aikamatka
Kuva: Porvoon museo

Museohiiret Aino ja Väinö johdattavat lapset ja lapsenmieliset museoissa piilevien salaisuuksien pariin! Silkkinen päivänvarjo lennättää hiiriä ympäri itäistä Uuttamaata ja matkan varrella kohdataan monenlaisten museoiden ihmisiä ja ihmeitä. Tutuiksi tulevat muun muassa Jokelan kotiseutumuseon limunaatikone, Pernajan veteraanimuseon korsu ja Qvis Vilhelms Marthastugan vanhanaikainen lättypannu. Reitillä on yhteensä 25 museota, joista jokainen voi valita itselleen sopivimmat ja yhdistellä näistä omat seikkailuretkensä.
 
Museohiirten aikamatka -retki perustuu Kirsti Mannisen ja Inge Löökin samannimiseen lastenkirjaan, jonka ihastuttava tarina esittelee Itä-Uudenmaan museoita perheen pienimpien näkökulmasta. Teosta myydään kaikissa Itä-Uudenmaan alueen museoissa ja sitä voi tiedustella myös sähköpostitse: carina.nygard@loviisa.fi tai info@porvoonmuseo.fi.Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Sipoon Koulumuseo
Menneen ajan koulunkäyntiin liittyvää esineistöä kouluvihkoista käsitöihin Mårtensbyn entisessä kansakoulun aidossa luokkahuoneympäristössä.

Sibbesgården
Sipoon mennyttä elämää 1700–1800-luvulla rakennettujen Matbacka- ja Fram-Martis-tupien pysyvässä perusnäyttelyssä sekä riiheen sijoittuvien, vuosittain vaihtuvien teemanäyttelyjen muodossa.

Pornaisten seurakunnan museo
Kirkollista esineistöä ja Pornaisten pitäjään sekä sen asukkaiden arkeen ja työhön liittyvää tietoutta valokuvien, työkalujen ja muun materiaalin muodossa.

Johannes Linnankosken nuoruudenkoti
Johannes Linnankoskena tunnetun ja kirjailijana, suomalaisuusmiehenä ja kansanvalistajana toimineen Vihtori Peltosen elämää, valokuvia ja kirjallista tuotantoa viihtyisässä syytinkituvassa esiteltynä.

Askolan kotiseutumuseo
Askolan alueen historiaa esiteltynä paitsi kotiseutumuseoille tyypillisten esineiden, myös maaseutua kuvaavien kutsuvien interiöörien, valokuvasuurennosten sekä harvinaisen esihistoriallisen kokoelman kautta vanhan viljamakasiinin näyttelytiloissa.

Prestbackan maatila- ja apteekkikokoelma
Alustalaisten asumista, jokapäiväistä elämää ja maaseudun työvälineistöä 1800-luvulta lähtien 1900-luvun alun kivinavetassa sekä Askolan ensimmäisen apteekin välineistöä viereisen rakennuksen tiloissa.

Pukkilan kotiseutumuseo
Entisajan elinkeinoja ja elämää Pukkilan seudulla Galleria Koivulinnan ulkorakennuksiin sijoittuvassa näyttelyssä, joka tutustuttaa muun muassa suutarin työhön, vieraskamariin sekä monentyylisiin maanviljelystyökaluihin.

Porlammin kotiseutumuseo
Oman kylän toimijoita, työtapoja ja entisaikaan vallinnutta kulttuuria monipuolisen porlammilaisen esineistön kautta esiteltynä kylän tarpeita varten muodostuneen idyllisen makasiinialueen rakennuksissa.

Liljendalin kotiseutumuseo
Maatalouden ja taloudenhoidon esineistöä, vanhoja palontorjuntavälineitä sekä monenlaisia työvälineitä Liljendalin seudulta pääasiassa kokoelmavarastona toimivassa viljamakasiinissa.

Kycklingsin kotiseututalo
Vanhojen rakennusten ja kauniin puutarhan tunnelmaa, entisajan suutarin ja metallinvalajan työvälineitä sekä lähiseudun kansallispukuja viehättävässä kotiseututalossa ja sen pihapiirissä.

Hurtigin rakuunatorppa
Sotilaan arkea Ruotsin vallan aikana 1700-luvulta peräisin olevassa rakuunatorpassa, jonka pieneen pihapiiriin kuuluvat myös savusauna ja ryytimaa.

Jokelan kotiseutumuseo
Hevosvetoisia työvälineitä, entisajan maa- ja metsätalouskoneita, traktoreita ja monenlaisia arjen ja työn esineitä monipuolisessa kotiseutumuseossa.

Strömforsin Ruukin pajamuseo
Vesivoimalla toimivia vasaroiden, rautaruukin monipuolisen tuotannon sekä ruukkialueen arjen ja asumisen historiaa maamme vanhimpiin kuuluvan rautaruukin ylä- ja alapajan näyttelyissä.

Loviisan kaupungin museo
Loviisan kaupungin historiallisia tunnelmia ja 1700- ja 1800-luvun esineellisiä muistoja upean, vuonna 1755 rakennetun kivisen Komendantintalon tiloissa.

Pernajan veteraanimuseo
Sotiemme veteraanien perinnettä, rintamalla tehtyjä puhdetöitä sekä sotavuosien 1939–1945 vaiheita pääosin Pernajan sotaveteraanien ja heidän omaisiensa esinelahjoituksiin perustuvassa museossa.

Isnäsin höyrykonemuseo
Vuonna 1897 perustetun sahan voimalaitosinteriööri. Hyväkuntoinen Bolinder-tyypin höyrykone on maassamme ainutlaatuinen.

Saaristomuseo
Saaristolaiskulttuuria, saariston monenlaisia elinkeinoja sekä veneisiin ja veneenveistoon liittyvää tietoutta saariston elämää kattavasti käsittelevän erikoismuseon näyttelyissä.

Sarvisalon kotiseutumuseo
1800- ja 1900-luvun elämää ja elinkeinoja Sarvisalon saaristossa kylätalon tuntumassa sijaitsevan saaristomuseon esine- ja valokuvakokoelmien kautta tarkasteltuna.

Postimäki
Kymmenkunta hyvin säilynyttä mökkiä ja aitoa käsityöläis- ja mäkitupalaistunnelmaa kesäisin kukoistavalla ulkomuseoalueella Porvoon Ilolassa.

Porvoon museo, Vanha raatihuone
Maalauksia, veistoksia, tyylihuonekaluja ja muuta suomalaisten taiteilijoiden tuotantoa, entisten porvoolaisten historiaa sekä Porvoon seudun esihistoriallisia vaiheita vanhan kaupungin tunnetuimmassa rakennuksessa.

J. L. Runebergin koti
Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) ja hänen perheensä entinen asunto ja samalla Suomen vanhin kotimuseo Porvoon empirekaupunginosassa.

Walter Runebergin veistoskokoelma
Luonnoksia, kipsiveistoksia sekä laaja kokoelma muotokuvia Suomen merkittävämpiin kuvanveistäjiin kuuluneelta Walter Runebergiltä (1838–1920), kansallisrunoilija J. L. Runebergin pojalta.

Albert Edelfeltin ateljeemuseo
Albert Edelfeltin piirroksia, litografioita ja valokuvia 1800-luvun loppupuolelta taiteilijan entisen merenranta-ateljeen tiloissa.

Marttatupa Qvis Vilhelms
Viehättävän 1800-luvun parituvan tunnelmia ja tyypillistä kyläesineistöä hedelmäpuiden ja kedon kukkien keskellä Qvis Vilhelmsin talonpoikaistilan punaisessa tuvassa.

Kråkön veneenrakentajainmuseo
Veneenrakentamisen ja -rakentajien perinteitä esitettynä lukuisien valokuvien, työkalujen ja venemallien kautta.