Kuninkaantie
Kuva: Porvoon museo

Kuninkaantiestä, Norjan Bergenistä Pietariin kulkevasta historiallisesta postitiestä, on käytetty maassamme myös nimityksiä Suuri Rantatie tai Alinen Viipurintie, eikä suotta: Suomen puolella reitti kulkikin Turusta rannikkopitäjien kautta aina Viipuriin saakka ja oli entisaikaan käytössä etenkin silloin, kun meriteitse kulkeminen ei ollut mahdollista.
 
Uudenmaan alueella Kuninkaantietä voi ajaa aina Raaseporista Loviisaan saakka. Reitin varrelle sijoittuu paitsi historiallisia linnoja, kartanoita, kirkkoja ja ruukkimaisemia, myös lukuisia museoita kotiseutumuseoista erikoismuseoihin.
 
Valitse monenkirjavan joukon kohteista mielenkiintoisimmat tai kokeile, kuinka monessa ehdit kesän aikana vierailla!Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Strömforsin Ruukin pajamuseo
Vesivoimalla toimivia vasaroiden, rautaruukin monipuolisen tuotannon sekä ruukkialueen arjen ja asumisen historiaa maamme vanhimpiin kuuluvan rautaruukin ylä- ja alapajan näyttelyissä.

Loviisan kaupungin museo
Loviisan kaupungin historiallisia tunnelmia ja 1700- ja 1800-luvun esineellisiä muistoja upean, vuonna 1755 rakennetun kivisen Komendantintalon tiloissa.

Loviisan Merenkulkumuseo
Rantakaupunki Loviisan ja sen lähialueen jännittävää merenkulun, puualusten veistämisen sekä laivanvarustustoiminnan historiaa 1700-luvun puolivälin tienoilta lähtien.

Pernajan veteraanimuseo
Sotiemme veteraanien perinnettä, rintamalla tehtyjä puhdetöitä sekä sotavuosien 1939–1945 vaiheita pääosin Pernajan sotaveteraanien ja heidän omaisiensa esinelahjoituksiin perustuvassa museossa.

Postimäki
Kymmenkunta hyvin säilynyttä mökkiä ja aitoa käsityöläis- ja mäkitupalaistunnelmaa kesäisin kukoistavalla ulkomuseoalueella Porvoon Ilolassa.

Porvoon tuomiokirkko

Vanha Porvoo

Porvoon museo, Holmin talo
Vauraan porvoolaisen kauppiaan elämää 1700-luvulla Vanhan raatihuoneen torin varrelle vuonna 1763 valmistuneessa tiilitalossa.

Porvoon museo, Vanha raatihuone
Maalauksia, veistoksia, tyylihuonekaluja ja muuta suomalaisten taiteilijoiden tuotantoa, entisten porvoolaisten historiaa sekä Porvoon seudun esihistoriallisia vaiheita vanhan kaupungin tunnetuimmassa rakennuksessa.

Porvoon nukke- ja lelumuseo
Nukkeja, pehmoleluja, puisia leluja ja monenlaisia muita leikkikaluja laidasta laitaan yksityiskokoelmasta muodostetussa museossa Vanhan Porvoon Jokikadulla.

Walter Runebergin veistoskokoelma
Luonnoksia, kipsiveistoksia sekä laaja kokoelma muotokuvia Suomen merkittävämpiin kuvanveistäjiin kuuluneelta Walter Runebergiltä (1838–1920), kansallisrunoilija J. L. Runebergin pojalta.

J. L. Runebergin koti
Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) ja hänen perheensä entinen asunto ja samalla Suomen vanhin kotimuseo Porvoon empirekaupunginosassa.

Yrjö A. Jäntin taidekokoelma
1950–1980-luvun suomalaista taidetta WSOY:n entisen pääjohtajan Yrjö A. Jäntin taidekokoelman teoksista kootussa kokoelmanäyttelyssä Porvoon uuden Taidetehtaan tiloissa.

Sipoon vanha kirkko (Pyhän Sigfridin kirkko)

Sipoon maatalousmuseo
Hevosvetoisen aikakauden maatalousyhteisön työskentelyä eri vuodenaikoina ja lainamakasiinien sekä maatalouskoulun toimintaa Nikkilän uuden kirkon vieressä sijaitsevan uudistetun maatalousmuseon näyttelyissä.

Vantaan kaupunginmuseo
Vantaan kaupungin vaiheita esihistoriasta nykypäivään Tikkurilan vanhalla juna-asemalla vuodelta 1862.

Pyhän Laurin kirkko (Helsingin pitäjän kirkko)

Pyhän Laurin kappeli

Helsingin pitäjän kotiseutumuseo
1800-luvun alkupuolen viljamakasiinin näyttelyssä esillä maanviljelyä, käsityöläisyyttä ja muita maaseudun ammatteja sekä maalaiselämän arkipäivää ajalta ennen Vantaan kaupungin syntyä.

Suomen Ilmailumuseo
Historiallisia lentokoneita, pienoismalleja ja muuta ilmailuun liittyvää esineistöä Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä.

Vantaan maatalousmuseo
Vantaan agraaria menneisyyttä maatalouden koneellistumisesta kertovan perusnäyttelyn sekä Vantaan vanhoja kyliä esittelevien erikoisnäyttelyiden muodossa.

Vantaan taidemuseo
Vaihtuvia koti- ja ulkomaisen nykytaiteen näyttelyitä Myyrmäkitalon monipuolisessa näyttelytilassa.

Koripallomuseon näyttely
Finnish Basketball Hall of Fame - Koripallomuseo: Lajikulttuurin sanansaattaja.

Talomuseo Glims
1800-luvun idyllistä maalaiselämää ja kestikievariperinteitä tunnelmallisen tilan rakennuksissa.

Espoon tuomiokirkko

Koulumuseo Lagstad
Espoon ensimmäinen kansakoulu piharakennuksineen esittelee 1800-luvun lopun koulunkäyntiä aidossa ympäristössä.

Espoonkartano

Hvitträsk
Gesellius–Lindgren–Saarisen suunnittelema, kauniissa luonnonympäristössä sijaitseva kansallisromanttinen rakennus, joka toimi paitsi suunnittelijoidensa arkkitehtitoimistona myös heidän perheidensä kotina.

Ragvaldsin museo
Perinteinen alkuperäisellä paikallaan sijaitseva maatila, jossa voi tutustua maatilan viimeisen asukkaan arkeen, perinteiseen maanviljelykseen ja opetuskasvitarhaan sekä Porkkalan vuokrakaudesta kertovaan näyttelyyn.

Pyhän Pietarin kirkko

Siuntion kotiseutumuseo
Monirakennuksinen museo, jonka näyttelyt ja interiöörit esittelevät muun muassa Porkkalan vuokrakautta, talonpoikaisesineistöä, hammaslääkärin vastaanottoa sekä Siuntion esihistoriaa.

Gårdskullan maatalousmuseo
Maaseudun kotitalouselämää, työntekoa ja ennen kaikkea koneellisen maatalouden kehitystä sadan vuoden takaa.

Mustion Linna
Uusklassinen 1700-luvun lopun rakennus kustavilaistyylisine sisustuksineen kauniissa ruukkimiljöössä.

Fiskarsin museo
Interiöörejä ja esineistöä ruukkilaisten työnteosta, arkielämästä ja vapaa-ajasta 1800-luvun ja 1900-luvun alun tienoilla.

Gillesgården
Maatalouden kehitykseen ja Pohjan alueeseen liittyviä näyttelyitä seitsemässä rakennuksessa, joiden joukossa muun muassa vanhan lampuotitilan päärakennus, muonamiehentalo sekä kaksi museon näyttelyille varta vasten rakennettua hallia.

Tenholan kotiseutumuseo
1800-luvun tyylisiä sisustuksia, kutomiseen ja vaatehuoltoon liittyvää esineistöä sekä teemanäyttelyitä seitsemässä 1700-luvun loppupuolen ja 1800-luvun puolivälin rakennuksessa.

Tenholan kirkko