Historialliset ruukkiympäristöt
Kuva: Peter Sjöstrand

Perehdy takkiraudan ja kankiraudan eroihin, vasarapajojen ja masuunien toimintaan sekä ruukkilaisten arkeen eri vuosisadoilla!
 
Tämä retki vie nimensä mukaisesti 1500–1800-luvun historiallisiin tehdasympäristöihin ja viihtyisien ruukkikatujen varrelle. Vierailujen välissä voit nauttia luonnonkauniista maisemista ja pikkuteiden tunnelmasta!
 
Matkan varrella kohtaat sekä vuonna 1560 ensimmäisestä kertaa teollisen toimintansa aloittaneen Mustion ruukkimiljöön uusklassisine kartanoineen että nuorimman rautaruukkimme Åminneforsin vuodelta 1875. Myös rautaa tuottanut, kuparia jalostanut ja verkatehtaana toiminut Antskog sekä nyttemmin huonekalutuotannollaan menestynyt Billnäs tulevat retkellä tutuksi. Fiskarsissa voit puolestasi perehtyä tarkemmin niin teollisuuden töihin kuin ruukkilaisten arkeen ja asumiseenkin 1600-luvulta aina 2000-luvulle asti.
 
Kesäaikaan vanhat ruukkiympäristöt tarjoavat vierailleen monenlaisia tapahtumia taidenäyttelyistä työpajoihin. Billnäsissä, Fiskarsissa ja Mustiossa virkistyä voi myös monissa kodikkaissa ravintoloissa ja kahviloissa.
 
Retken pituus on noin 35 kilometriä.


Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Billnäsin ruukki

Åminneforsin ruukki

Fiskarsin museo
Interiöörejä ja esineistöä ruukkilaisten työnteosta, arkielämästä ja vapaa-ajasta 1800-luvun ja 1900-luvun alun tienoilla.

Antskogin ruukki

Mustion Linna
Uusklassinen 1700-luvun lopun rakennus kustavilaistyylisine sisustuksineen kauniissa ruukkimiljöössä.