Hiidenkirnupari
Kuva: Sakari Kiuru

Tutustu Tonttuun ja Päärynään – jääkauden muovaamiin hiidenkirnuihin – ja siirry ajassa tuhansia vuosia taaksepäin.
 
Askolan kotiseutumuseo kartta- ja esinekokoelmineen kertoo alueen varhaishistoriasta. Muinaiskaivausten kautta Askolasta löytyneet arkeologiset aarteet ovat näkyvimmät todisteet paikkakunnan ja sen asukkaiden esihistoriallisista vaiheista. Askola onkin yksi Suomen ensimmäisistä asuinpaikoista. Kotiseutumuseon arkeologinen näyttely tarjoaa poikkeuksellisen monipuolisen esihistoriallisen kokoelman sekä runsaasti tietoa aiheesta. Museossa voit tutustua myös hiidenkirnunäyttelyyn, jossa kerrotaan 60-luvulla esiin kaivetuista kirnuista ja siitä suuresta talkootyöstä, joka yhä nykyäänkin mahdollistaa kirnujen ylläpidon.
 
Mahtavat luonnonvoimien muokkaamat Askolan hiidenkirnut sijaitsevat 8 km kotiseutumuseosta. Suurin kirnu, Jättiläisen kuhnepytty, on 4,2 m leveä ja 10,3 m syvä. Nämä veden ja kivien työstämät kuopat jylhän kallioisen metsämaiseman keskellä on nimetty paitsi muotonsa, myös esimerkiksi hiidenkirnujen syntyä valottavien vanhojen tarinoiden mukaan.Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Askolan kotiseutumuseo
Askolan alueen historiaa esiteltynä paitsi kotiseutumuseoille tyypillisten esineiden, myös maaseutua kuvaavien kutsuvien interiöörien, valokuvasuurennosten sekä harvinaisen esihistoriallisen kokoelman kautta vanhan viljamakasiinin näyttelytiloissa.

Askolan Hiidenkirnut